Пергата не отстъпва по своя състав и хранителни свойства на останалите продукти от пчелина. Тя съдържа осемте незаменими аминокиселини, почти 50 ензима, витамини - А, Е, С, Р, К, всички витамини от група В, всички минерали, в това число о най-важните - калий, калций, магнезий, желязо и едно особено важно вещество - хетероауксин, известно като вещество на растежа, много въглехидрати. При ферментацията се образуват и полезни пробиотици.
Пергата съдържа и стерини, които организма на човека преобразува във витамин Д, нужен на хормона, отговорен за здравето на костите. Само 2 грама перга на ден са достатъчни за осигуряване на добро здраве на костите и мускулите.
Други съставки в продукта са арахидоновата, линолевата, линоленовата киселини, отговарящи за мъжката репродуктивна система.
Хранителната стойност на пергата е 3 пъти по-висока от тази на цветния прашец и 9 пъти по-силна от добавките с цветен прашец, което я превръща в суперхрана и профилактично, както и лечебно средство за организма. Със своя богат състав пергата регулира животоподдържащите процеси в организма.
Заради промените, които претърпява, пергата е по-слаб алерген от прашеца и е подходяща и за по-склонни към алергии хора.
Здравословни ползи от перга
- Източник на витамин A, който подобрява зрението
При ежедневен прием на около 5-6 грама перга за около месец време дава на тялото запаси от ретинол /витамин A/, особено когато липсват каротеноиди ;
- Източник е на стерини, даващи витамин D на тялото
Витамин D, който е толкова нужен на тялото, си осигуряваме от слънчевите лъчи. Това може да стане и чрез перга. Тя съдържа стерини, които в човешкото тяло се трансформират във витамин D. Той е важен за здравината на костите.
С 2 грама перга на ден тялото може да бъде задоволено откъм витамин D, което предотвратява болестите на костната система;
- Източник на витамин E
Пергата е чудесен източник за витамин E, предпазващ мембранните липиди от окислителни разрушения, а това е важно при излагане на слънчеви бани. Недостигът на витамин Е се изразява в апатия, отслабване на скелетната мускулатура, двигателни смущения, неврози и други;
Витамин Е се смята за отличен помощник на силния пол за повишаване на либидото. Дневната доза за тази цел е 5 грама перга;
- Източник на витамин С
Количството на витамин С в пергата се определя от произхода на прашеца, от който се прави. Смята се, че прашецът от цвета на върбата е най-добрият източник на витамин С, с цели 2 милиграма на грам прашец. За организма на човека са нужни 5-6 грама перга на ден за набавяне на нужния витамин С;
- Наличие на витамин В комплекс
Пергата съдържа всички витамини от група В, включително ценния витамин В12. Липсата на витамини от група В се отразява негативно на здравето с разстройство, отоци на крайниците, болки в краката, неврози и други;
- Източник на ценни киселини
В пергата има арахидонова, линолева и линоленова киселини. От тях зависят хормоните, отговарящи за мъжката репродуктивна система. Затова пергата се използва при лечение на полова слабост;
- Източник на аминокиселини
Този натурален продукт с широко приложение в народната медицина съдържа пълния набор от незаменими аминокиселини, поддържащи здравето в оптимално състояние. Те заздравяват бързо раните, подсилват имунитета, заздравяват скелета и мускулатурата, поддържат алкално-киселинният баланс в организма;
Приложение на перга
- при заболявания като анемия, болести на нервната и ендокринната системи, стомашно-чревния тракт, в това число гастрити, колити и язви на стомаха
- при понижен имунитет, грип и сърдечна недостатъчност.
- при нарушения в мозъчното кръвообращение, инфаркти, инсулти, хепатити, алергии, алкохолизъм и наркомания за подкрепа на организма.
- повишава теглото и подпомага растежа на тялото. Подходящ продукт е за повишаване на телесното тегло на атлетите.
- Намалява токсичността и затова се използва при различни видове отравяния, обикновено заедно с прополис
- Подпомага зарастването на рани и спира растежа на туморите. Нормализира и микрофлората при човека.
- пречиства тялото от токсини, сваля холестерола, повишава апетита и като цяло възстановява организма.
- има доказан антибактериален и антиоксидантен ефект.
Прием и дозировка на перга
Профилактичната доза на ден е 1 топче . Взима се преди хранене като се смуче. Ефектът идва от действието на слюнката. Тя разтваря пчелния хляб и така усвояването му започва още от лигавицата на устата и хранопровода. Нужно е след прием на перга половин час да не се яде и пие вода. Продължителността на приема е 1 месец, след което се почива същото време.
Пергата може да се приема от деца над 3 години. За тях дозите са около ¼ от тези на възрастните.
Съхранение на перга
След като пергата се извади от питите, тя се съхранява в буркан на прохладно място. Може да се употребява във всички случаи, когато се препоръчва да се взима и пчелен прашец, защото осигурява по-бърз ефект за по-кратко време.