Лененото семе е една от най-старите култури, която се отглежда от началото на цивилизацията. Латинското му наименование е Linum usitatissimum, което означава „много полезен“.
Някои наричат полезното ленено семе "една от най-мощните растителни храни на планетата". Има доказателства, че то може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, рак, инсулт и диабет.
Какво представлява лененото семе?
Лененото семе се състои от 29% въглехидрати, от които 95% са фибри. Това означава, че е нисковъглехидратна храна с ниско съдържание на нетни усвоими въглехидрати. Те се изчисляват, като от броя на общите въглехидрати се извади количеството фибри.
Макар че съдържа най-различни полезни компоненти, лененото семе дължи здравословна си репутация основно на три от тях.
Омега-3 есенциалните мастни киселини са „полезни мазнини“, за които е доказано, че подпомагат здравето на сърцето. Проучванията показват също, че омега-3 могат да помогнат за намаляване на възпалението и да предотвратят отлагането на холестерол в кръвоносните съдове на сърцето.
Лигнаните са вид фитоестроген – група съединения, които се свързват с намален риск от развитие на остеопороза, сърдечни заболявания и рак на гърдата. Лигнаните имат и антиоксидантни свойства, което означава, че предпазват клетките ви от увреждане.
Лигнаните, които се съдържат в тези семена, показват мощни антиракови ефекти при лабораторни проучвания и изследвания върху животни.
Лененото семе може да се похвали с много повече лигнани в сравнение с други растителни храни.
Ленът е отличен източник на разтворими фибри, които абсорбират водата и забавят храносмилането. Разтворимите фибри могат да помогнат за понижаване на холестерола, стабилизиране на нивата на кръвната захар и за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Фибрите в лененото семе поддържат здравето на храносмилателната система. По този начин помагат за правилното усвояване на храната и ни държат сити за по-дълго време. Голямото количество влакнини може да предотврати появата на рак на стомаха и дебелото черво.
Ползи за здравето:
Лигнаните и другите фитоестрогени могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания като диабет.
Например изследване от 2013 г. показва, че дозата от 13 г ленено семе всеки ден в продължение на 12 седмици понижава нивата на глюкозата и инсулина и подобрява инсулиновата чувствителност. Голямото количество фибри в семената също допринася за регулирането на кръвната захар.
Лененото семе съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри, като всеки вид подобрява движението на червата по малко по-различен начин:
Четири супени лъжици ленено семе осигуряват 27% от препоръчителния дневен прием на фибри – ключово хранително вещество за здравето на храносмилателната система.
Лененото семе може да защити здравето на сърцето по няколко начина, най-вече чрез ограничаване на рисковите фактори за сърдечни заболявания, като например.
Въпреки че нито една храна или добавка не може да предотврати рак, някои изследвания показват, че лененото семе може да намали риска или разпространението на някои видове рак. Високото съдържание на фибри в лененото семе например може да намали вероятността от развитие на колоректален рак.
Най-изследваният рак във връзка с консумацията на ленено семе е ракът на гърдата. Изследователите стигат до заключението, че консумацията на ленено семе може да предпази от развитието му, да намали растежа или риска от смърт при жени с рак на гърдата.
Включването на ленено семе в диетата ви може да помогне за здравословно и устойчиво поддържане на теглото благодарение на високо съдържание на разтворими фибри. Фибрите в лененото семе поддържат здравето на храносмилателната система. По този начин помагат за правилното усвояване на храната и ни държат сити за по-дълго време.
По-голямата част от разтворимите фибри в лененото семе се наричат слуз, която в комбинация с вода образува гелообразна консистенция. Това забавя бързото преминаване на храната през стомаха и в резултат оставате сити за по-дълго време.
Консумацията на 30 г – около три супени лъжици цели ленени семена дневно в продължение на повече от 12 седмици подобрява съотношението на тялото при пациенти с по-висок индекс на телесната маса (BMI).
Освен полезните мазнини и фибри, в лененото семе се съдържат много антиоксиданти, наречени полифеноли. Те са истински пазители на нашето здраве и предпазват клетките ни от увреждания, които в крайна сметка могат да доведат до преждевременно стареене и хронични заболявания.
Лененото семе може да бъде от полза за всички като чудесен източник на фибри, без почти никакви странични ефекти. Най-голяма полза имат хората с високи нива на лошия холестерол и жените след менопауза.
И това не е никак случайно. Освен за всичко, което споменахме по-горе, тази суперхрана е полезна за много състояния през които минава почти всяка една дама през периода на бурни хормонални промени.
А именно за:
Лененото семе представлява един от най-ефективните и натурални начини за пречистване на организма. Богато на разтворими и неразтворими фибри, лененото семе подпомага перисталтиката на червата и улеснява естественото изхвърляне на токсините. Освен това, лененото семе съдържа мощни антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и поддържат цялостното здраве на организма.
Пройзход Германия - премиум качество
ГРАМАЖ 100гр.