Ментата е една от любимите ни билки заради аромата и полезните си свойства. Познаваме я от своите баби и дядовци, а те – от своите и така – чак до древността.
Точно толкова стари са знанията за тази билка и начините на употреба. А днес те са достигнали до нас и ни носят безброй здравословни ползи
Ментата е едно от най-разпространените растения за овкусяване на храни и напитки. Вирее в умерен климат и е лесна за отглеждане дори в домашни условия.
Билката принадлежи към род многогодишни тревисти растения. В България може да се открият 9 растителни вида. Ментата е богата на масла, които се извличат с различни цели.
Билката днес е много известна с това, че успокоява и действа терапевтично. Ефективна е както под формата на чай и аромат от етерично масло, така и като разтрием листенцата между пръстите си. Често се използва и в комбинация с други билки: глог и валериана например.
ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ МЕНТАТА:
В този случай усвояването на успокояващите им вещества действа директно на нервната ни система и ни помага да се успокоим при стрес, силни емоции и безпокойство. В действителност обаче, растението има още много ползи за тялото ни
Ментата е помощник на храносмилането. Тя помага при редица проблеми, свързани с храносмилателния тракт. Сред тях са дори облекчаване на болката и дискомфорта при наличие на газове и намаляване на подуването на корема.
Сериозен ефект има и в случай на разстроен стомах. Билката успокоява ефективно процесите в стомаха и червата ни и подпомага смилането на храната. Така косвено, засилвайки метаболизма, може да се каже, че билката има и благотворен ефект при отслабване.
Действа благоприятно при гадене и липса на апетит.
Билката намалява и действието на лошия холестерол. Както знаем, той е една от причините за сериозни сърдечно-съдови проблеми. Бонус е, че заради присъствието на желязо в билката, тя подпомага кръвообращението.
Благодарение на антибактериалните си свойства растението се бори пряко с бактериите, причинители на кариеси. Промивки и гаргара с хладък чай от мента заздравяват венците, намаляват възпалението и облекчават зъбобола.
В допълнение, тя влияе положително и ако имаме лош дъх и премахва микроорганизмите, които го предизвикват. Затова и неслучайно много пасти за зъби имат в състава си мента – защото ни осигурява свеж дъх, но и по-здрави зъби за по-дълго време.
Вече споменахме за приятният аромат на ментата. Той успокоява тялото и ума и ни помага да се отпуснем, но освен това има още едно много важно свойство: да „отпушва“ горните дихателни пътища!
Заради съдържащите се в нея етерични масла е добре познато средство за лечение и облекчаване на заболявания на горните дихателни пътища.
Това, което обаче мнозина не предполагат, е, че комбинираните свойства на билката позволяват тя ефективно:
Употреба на ментата:
Ментата под формата на чай се консумира в България от години като терапевтично средство, за успокояване на нервите, виене на свят и за по-добър и спокоен сън. Чудесен момент за това е краят на деня или времето непосредствено преди лягане.
Срещу висока температура, предизвикана от шарка например, може да се направи запарка от бял равнец, мента, цветове на черен бъз.
Ароматната билка се използва и в козметиката – за свежест, но и в средства за охлаждане на рани например. Затова и можем да я срещнем като съставка на мехлеми за лечение на ухапвания от насекоми и други и кожни раздразнения. Масажът с ментово масло има отпускащ и освежаващ ефект.
Не на последно място трябва да споменем ролята на ментата в кулинарията. Десерти, супи, салати – сякаш няма част от менюто, в което да не можем да добавим от нея. Единствено се изисква такт и креативност при избора на ястие.